روزنامههای زنجیرهای اصلاحات روز یکشنبه را با تمرکز بر حضور محوری هاشمی
رفسنجانی، روحانی و سید حسن خمینی در انتخابات مجلس خبرگان آغاز کردند.
از سوی دیگر، این روزنامهها مدعی شدهاند که افرادی مانند علی لاریجانی و ناطق نوری «تغییر» کردهاند و این تغییرات فاصلهگیری از طیف تندرو اصولگرایان و نزدیکی به اصلاحطلبان است و این تغییرات «فرصت» مناسبی برای همکاری با آنان تلقی میشود.
روزنامه مردمسالاری
ارگان رسمی حزب مردمسالاری یکشنبه را با تیترهای «ادامه ترافیک اروپایی در تهران» و «اکثریت مجلس دهم باید از عناصر نوگرا، متخصص کارآمد، پاک دست و معتدل باشند» روانه پیشخوان مطبوعات کشور شده است.
· صدای روحانی از رسانه ملی
حجتالاسلام روحانی رهسپار جامجم خواهد شد تا با صدای رسا از برنامههای دولت دفاع کند و چشمانداز پیش روی ملت سخن بگوید.
گروه سیاسی روزنامه مردمسالاری در انعکاس این خبر نوشت: «رئیسجمهور کشورمان امروز پس از خبر ساعت 21 در برنامه زنده تلویزیونی با مردم سخن میگوید. به گزارش میزان، حسن روحانی رئیسجمهور کشورمان امروز پس از خبر ساعت 21 در برنامه زنده تلویزیونی با مردم سخن میگوید. روحانی در این گفتوگوی تلویزیونی، درباره مهمترین مسائل داخلی و بینالمللی بهطور مستقیم با مردم شریف کشورمان گفتوگو خواهد کرد. این گفتوگو که از شبکه اول سیما، پرستیوی و رادیو سراسری پخش میشود به موضوع مذاکرات هستهای و جمعبندی توافق وین، برنامههای دولت برای ادامه مدیریت اقتصاد و همچنین روابط منطقهای و بینالمللی نیز خواهد پرداخت.»
روزنامه ابتکار
روزنامه ابتکار یکشنبه را به تیترهای «دفاع جانانه لاریجانی از توافق هستهای» و «مثلث جماران برای مجلس خبرگان» اختصاص داد.
· بعد از لغو تحریمها؛ خواستگاریها و نامزدیها و عروسیها رونق گرفت!
غلامرضا کمالی پناه در سرمقاله روزنامه ابتکار معتقد است که دولت باید تلاش کند مردم نتیجه توافق را بر روی سفرههاشان لمس نمایند و «دولت باید بداند که نباید محصول این توافق به گونهای باشد که مردم به این نتیجه برسند که آفتابه و لگن هفت دست است ولی شام هیچی.»
سرمقالهنویس روزنامه ابتکار مدعی است پس از رویکار آمدن دولت یازدهم و تلاش برای لغو تحریمها تحولات شگرفی درجامعه رخ داده است و در همین راستا نوشت: «گرسنگان به معده خود وعدهٔ چلو و پلوهای رنگارنگ دادند. بیکاران برای شغلهای آینده خود نقشهها کشیدند. رویای پراید هفت میلیونی به سرهایی برگشت که قبلاً منتظر بودند بتوانند با سه الی چهار میلیون آن را تهیه کنند. تولیدیها دوباره برای رونق کسب وکار خویش مغازهها را آب و جارو کردند. دختران دمبخت گل از گلشان شکفت که باز فصل زندگی آغاز شد و باز خواستگاریها و نامزدیها و عروسیها رونق خواهد گرفت. مستاجران سر از پا نشناخته که باز حباب مسکن خواهد ترکید و ترکی مخصوص به خود برای جا گرفتن پیدا خواهند کرد. دو سال هست که این همه امید وانتظار در دل و سر اقشار گوناگون موج میزند. این آخریها تا صبح پای گیرندههای خود مینشستند و برای آقای ظریف و تیمش دعا میکردند که بتواند دوام بیاورد و به گونهای آبرومندانه مذاکرات وین را به اتمام برساند و طومار تحریمها را برچیند. دعای آنان برآورده شد. مردم به کوری اسراییل و عربستان خوشحال شدند و زدند وپایکوبی کردند.»
روزنامه اعتماد
روزنامه اصلاحطلب اعتماد نیمتای بالای صفحه اول خود را به تیترهای «رمز و راز مذاکرات» و «ناطق جدید» اختصاص داده است.
· دولت برای جلوگیری از رد صلاحیتها با شورای نگهبان وارد مذاکره شود
«باید قبول کرد که در حال حاضر نه فضای کشور و نه توان دولت در این حد است که اصلاحطلبان خواستهای حداکثری خود را بیان کنند. زمان زیادی لازم است تا شرایطی فراهم شود که اصلاحطلبان بتوانند خواست حداکثری خود را بیان کنند. در حال حاضر و با توجه به شرایطی که وجود دارد مهمترین و اساسیترین کمکی که میتوان به دولت در مسیر ایجاد گشایش سیاسی در کشور کرد این است که اصلاحطلبان و فعالان سیاسی خواستههای خود را به حداقل تقلیل دهند تا این هدف محقق شود.» پیشنهاد عملیاتی عبدالله رمضانزاده به فعالان اصلاحطلب برای مماشات با دولت یازدهم هست.
عبدالله رمضانزاده از فعالان فتنه 88 در پاسخ به این سؤال که در مسیر گشایش سیاسی چه موانعی پیش روی دولت قرار دارد؛ اظهار داشت: «موانع دولت در این مسیر کاملاً مشخص است و بارها درموردشان صحبت شده است. به هر حال اختیارات دولت در این مسیر محدود است و همین محدودیت میتواند دست دولت را در اجرای برنامههایش کمی تنگ کند. اما در همین شرایط هم میتوان نیمه پر لیوان را دید. در هر صورت دولت در کنار این محدودیتها ظرفیتهایی را دارد که میتواند از آنها بهره ببرد. به عنوان مثال دولت میتواند با شورای نگهبان در مورد شایعه رد صلاحیت گسترده اصلاحطلبان در انتخابات آینده وارد مذاکره شود. دولت اگر بتواند این مذاکرات را شروع کند و در چارچوب مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام در مورد رد صلاحیتها عمل کند. در واقع موثرترین و مهمترین قدم را برای گشایش سیاسی در فضای فعلی برداشته است و میتوان بیش از پیش به اقدامات دولت در گشایش فضای سیاسی امیدوار شد.»
روزنامه شرق
روزنامه اصلاحطلب شرق صفحه اول خود را به تیترهای «چراغ خاموش فعال بودم» و «مرتضوی: وزیر کار را جلب کنید» اختصاص داد.
· مرتضوی: شش سال است عذاب میکشم
داستان سعید مرتضوی و دادگاه مدتها در حال تکرار است. بعد از گذشت شش سال سعید مرتضوی خود را بیگناه میدادند ولی شاکیان وی را مقصر اصلی میدانند که در حتی دادستان سابق را «مشاور فیلمنامههای تخیلی و پلیسی» میدانند.
در همین راستا گروه سیاسی روزنامه شرق پیرامون دادگاه مرتضوی نوشت: ««مرتضوی» با اشاره به این که «روحالامینی» به مصاحبهای از آقای «احمدی مقدم» استناد کردند و درخواست کردند که در دادگاه حضور پیدا کنند گفت: «من نیز از آنجا که استناد آقای روحالامینی حرفهای آقای احمدیمقدم بوده است مصاحبههای وی را در رابطه با حادثه کهریزک جمعآوری کردم. آقای «احمدیمقدم» در مصاحبه خبری خود گفته بودند که کشتهشدگان کهریزک بهویژه آقای روحالامینی در کهریزک کتک نخوردند بلکه در محل درگیری و فتنه کتک خوردهاند. من نیز این مطالب را به دادگاه ارائه کردم. این افراد در اغتشاش سال ۸۸ شرکت کردند و با پلیس درگیر شدند. پلیس نیز آنها را دستگیر کرده و من دخالتی در دستگیری آنها نداشتم. سازمان بازرسی نیز نظریهای داده و اعلام کرده که اختصاصاً مرحوم روحالامینی زخمها و جراحتش مربوط به زمانی که در کهریزک بازداشت بود، نیست بلکه این زخمها قدیمی است و به قبل از اعزام به کهریزک بازمیگردد.
این گفته «مرتضوی» درحالی است که بر اساس گزارش پزشکی قانونی علت مرگ «محمد کامرانی» «امیر جوادیفر» و «محسن روحالامینی» ضربه به نسوج نرم بدن ۷۲ ساعت قبل از مرگ و شرایط بد نگهداری اعلام شده بود. «صالح نیکبخت» وکیل خانواده «جوادیفر» پیشتر به «شرق» و رسانههای دیگر گفته بود: «۱۳ نفر از پزشکان عالیرتبه کشور از رشتههای مختلف و سرکار خانم مینو محرز به اتفاق آرا نظر دادند که این افراد در زندان کهریزک به دلیل ضرب و شتم متوالی و ضرباتی که بر نسوج نرم آنها وارد شده بوده دچار عفونت داخلی شده و به علت اینکه بهموقع به پزشک نرسیده و مداوا نشده بودند، فوت کردهاند و در علت مرگ همه آنها قید شده بود که به علت ضربات متعدد وارده بر نسوج نرم آنها در مدت ۷۲ ساعت قبل از فوت بوده است.
اگر پیش از آنکه این افراد در روز سه شنبه ۲۳ تیر ۸۸ به زندان اوین منتقل شوند، به دستور شورای عالی امنیت ملی و مقامات عالیه کشور عمل میشد، قطعاً آنان در زندان کهریزک دچار ناراحتی نمیشدند و به کما نرفته و فوت نمیکردند». «احمدی مقدم» هم در مصاحبه دو سال قبل خود با ایسنا گفته بود که علت انتقال بازداشتیها به سوله کهریزک اصرار مرتضوی بوده است. «مرتضوی» دیروز مدعی خسارت شد و گفت: «من نیز به عنوان دادستان تهران و مسئول امنیت تهران خسارت خوردهام. من در این شش سال در عذاب هستم درحالیکه مقصران اصلی افرادی هستند که در پشت صحنه حضور دارند که همان سران فتنه و ضدانقلابهایی که علیه کشور فتنه برپا کردند هستند و باید پاسخگو باشند.»
روزنامه آرمانامروز
روزنامه آرمانامروز صفحه اول خود را به تیترهای «هاشمی، روحانی و سیدحسن خمینی در یک لیست» و «بدهکاری میلیاردی طلبکار شد!» اختصاص داد.
· مثلث اصلاحات برای انتخابات خبرگان
گمانهزنیها پایان یافت؛ مثلث محوری اصلاحات برای انتخابات خبرگان از پشت پرده خارج شد. اصلاحطلبان مدعی هستند انتخابات امسال خبرگان «رقابتی» است و از حالت درون گروهی خارج خواهد شد.
گروه سیاسی روزنامه آرمان امروز در همین راستا مدعی شد که هاشمی، روحانی و سیدحسن خمینی در یک لیست سیاسی قرار خواهند گرفت و در تحلیل فضای حاکم بر انتخابات مجلس خبرگان نوشت: «در یکی، دو روز گذشته برخی سایتها و رسانههای خبری، لیستی از کاندیداهای جریان اصلاحطلب و اعتدالیون را برای حضور در انتخابات خبرگان مطرح ساختهاند. فارغ از اینکه حضور این افراد قطعیت یافته یا نه مرور نامهای حاضر در لیست نشاندهنده وزنه سنگین این جریان و پتانسیل بالقوه آن برای حضور در انتخابات حساس مجلس خبرگان است. لیستی که در آن چهرههایی چون آیتا... هاشمیرفسنجانی، حجتالاسلام حسن روحانی، آیتا... سیدحسن خمینی و تنی چند از مقامات عالی دولت یازدهم که جملگی سابقه حضور در مجلس خبرگان را داشتهاند و توانایی آنان بر کسی پوشیده نیست در آن حضور دارند. مرور گذرا بر این اسامی که هر کدام وزنهای در ساختار سیاسی هستند و مورد وثوق لایههای مختلف و متکثر مردمی گواه خوبی بر پشتوانه خوب اصلاحطلبان و اعتدالگرایان برای حضور در انتخابات خبرگان است و البته دلیلی موجهه بر نگرانی جریان مقابل که میداند در رقابت انتخاباتی با این چهرهها کاری بس سخت و مشکل پیش رو دارد.»
روزنامه ایران
روزنامه دولتی ایران، صفحه اول خود را به تیترهای «موج توافق هستهای به بازار دوبی رسید» و «توصیههای انتخاباتی اصولگرایان معتدل» اختصاص داد.
· مشایی کجاست؟!
مشایی «غایب بزرگ» همایش سراسری احمدینژادها بود تا بار دیگر زمزمهها پیرامون وضعیت وی زنده شود، برخی معتقدند وی از دنیای سیاست خداحافظی کرده است و برخی از «بازداشت» وی خبر میدهند.
گروه سیاسی روزنامه ایران در همین راستا نوشت: «همزمان با انتشار خبر و گزارشهای مرتبط با همایش یاران احمدینژاد، خبر بازداشت یکی دیگر از حلقه نزدیکان رئیس دولت سابق هم رسانهای شده است. روز گذشته غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی، نماینده رشت در مجلس در گفتوگو با هفتهنامه «طلوع صبح» اعلام کرد که یکی دیگر از نزدیکان احمدینژاد و اعضای دولت او بازداشت شده است که در حال حاضر به دلایل مختلف از خبری شدن و اعلام نام او خودداری میشود. اعلام این خبر چند روز پس از آن صورت گرفته است که هفته گذشته برخی خبرهای غیررسمی درباره احضار و بازداشت اسفندیار رحیم مشایی، رئیس دفتر و دست راست محمود احمدینژاد در رسانهها و بخصوص فضای مجازی منتشر شده است. این خبرها البته از سوی برخی رسانهها و به نقل از نزدیکان احمدینژاد و نیز بعضی از مقامات قضایی تکذیب شده بود.
برای اولین بار «باشگاه خبرنگاران جوان» 31 تیرماه به نقل از یک «منبع نزدیک به احمدینژاد»، خبر بازداشت رحیم مشایی را تکذیب کرد. در خبر سایت متعلق به صدا و سیما آمده بود: «برخی رسانهها در روزهای گذشته مدعی شده بودند رحیم مشایی در اولین ساعات روز یکشنبه بی سر و صدا وارد دادگاه انقلاب شعبه چهارراه قصر شده و هنوز معلوم نیست که وی پس از بازجویی به خانهاش بازگشته یا با قرار بازداشت به زندان منتقل شده است.» شایعات ادامه داشت که سوم مردادماه رئیس دادگستری کل استان تهران هم در واکنش به این شایعات گفت: «تا آنجا که اطلاع دارم، دستگیری آقای رحیم مشایی صحت ندارد.» غلامحسین اسماعیلی در مصاحبه با «خبرگزاری صدا و سیما» افزود: «معمولاً اطلاعرسانی درباره این اخبار از طریق سخنگوی قوه قضائیه صورت میگیرد اما من تا آنجا که اطلاع دارم، این خبر صحت ندارد.» با وجود این تکذیبها، برخی خبرهای منتشر شده دیگری در فضای مجازی حکایت از آن داشت که رحیم مشایی در ارتباط با پرونده حمید بقایی معاون اجرایی رئیس جمهوری سابق که در بازداشت به سر میبرد، به عنوان «مطلع» به دادگاه احضار شده است. همزمان این خبر هم از سوی یکی از خبرنگاران توئیت شد که شنبه سوم مرداد رحیم مشایی در دادگستری دیده شده اما اطلاعی از دلیل حضور وی ندارد.
انتشار این قبیل خبرهای ضد و نقیض ادامه داشت تا اینکه زمان برگزاری همایش یاران احمدینژاد در محل دانشگاه ایرانیان در تهران فرا رسید. یک «منبع آگاه» که خود از حاضران همایش پنجشنبه بوده است، در گفتوگو با خبرنگار «ایران» غیبت رحیم مشایی را در این همایش تأیید کرد. اما گمانهزنی درباره دلایل حضور نداشتن او در همایش یاران رئیس دولت سابق، بار دیگر بحث «بازداشت» یا «آزاد» بودن دست راست احمدینژاد را دامن زد.»